2013. április 8., hétfő

Downtown - belváros

2013. március 30.

Egész hétvégén rossz idő volt, havazott, sőt ónoseső esett, ezért nem sokat mozdultunk ki. Azért van miről beszámolni, mert a Húsvét előtti szombaton elmentünk megnézni a belvárost.

Kb. 40-50 percre van tőlünk, kilométerben nem is tudom...


A városban egyébként elvileg nem nehéz tájékozódni, mert nagyon logikusan nevezték el az utcákat. Először is 4 része osztották. Függőlegesen és vízszintesen is húztak egy-egy vonalat, így van észak-keleti (NE), észak-nyugati (NW), dél-keleti (SE) és dél-nyugati rész (SW), attól függően, hogy a határvonaltól merre esik a terület.
Valahogy úgy kell elképzelni, mint egy tükörtojást, aminek persze nem a közepén van a sárgája. A belváros sem a város közepén van, de itt van az az utca, ami elválasztja a keleti és nyugati részt. ez a Centre Street. Az északi és déli részt a Bow folyó válaszja el.
A térképen a függőlegesen futó utak neve utca, vízszinteseké Avenue (sugárút). A válaszvonaltól kezdve számozzák az utcákat és a sugárutakat, tehát minél nagyobb számú egy út, annál távolabb esik a válaszvonaltól.
A Centre Street jobb és bal oldalán is az első utca van, csak az egyik dél-nyugati, a másik dél-keleti :)

 
A belvárosban állítólag nagyon drága a parkolás, és úgy tudtuk, hogy hétvégén nem kell fizetni, de mint kiderült ez csak a vasárnapra vonatkozik. Szombaton délután fél 4-ig kell, ráadául csak 2 órára lehet jegyet venni. Az automatába be kell írni a parkoló órán lévő kódot, ami a területet jelöli, aztán a rendszámot. A 2 óra 3 dollárba került.
A jegyet nem kell az autóban hagyni, hiszen a rendszám és az időpont már bent van a rendszerben. Ismerősünk mesélte, hogy minden irányban bekamerázott autóval olvassák le a rendszámokat, amiből tudják, hogy van-e érvényes jegye az ott parkolónak.
 
 
 
Mi ez előtt a felhőkarcoló előtt találtunk szabad helyet:
 

 
Ha beírjátok a google maps keresőbe ezt a címet, akkor láthatjátok, hogy tavaly szeptemberben még csak készült ez a fej :)  
112 6 Ave SE Calgary, AB T2G 2L9, Canada
 
 
Keresztben a Centre Street.
 
 
A felhőkarcolók tövében megbújik egy-egy régebbi épület és így egyáltalán nem nyomasztóak a magas épületek.


Calgary Tower, a város egyik jelképe.

 
Centre Street megálló - városi vasút, a 7. utca belvárosi szakaszán ingyenes.


hopp, egy city-light :)

 
A 8. Avenue reggel 6-tól este 6-ig le van zárva a forgalom elől.
 
 
Egy kis falatozás után nekivágtunk a sétálóutcának...
 
 
 
 







1 STREET SW
 
 
 
 
Itt eszünkbe jutott Alpár szánozáskor készített fotója :)
 
bank
 
Épülő felhőkarcoló.
 
Vonattal visszajöttünk a Centre Street megállóba.
 
 
Még volt egy kis időnk, így tettünk még egy kört, de igazából a 2 óra elég volt a környéket bejárni. Majd egyszer felmegyünk a Calgary Toronyba is, állítólag szuper a kilátás (160 méter magas; 360 fokban körbe lehet járni; tiszta időben a Kanadai Sziklás-hegységet is látni + üvegpadló is van :)
 

  back street
 
 

 
Bye for now :)
 
 
 
 
 
 
 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése