2013. szeptember 14., szombat

Bográcsozás

Itt nem május elsején, hanem szeptember másodikán van a munka ünnepe (Labour Day).
Kihasználva a hosszú hétvégét, szombaton bevásároltunk, vasárnap bicajoztunk, hétfőn pedig bográcsoztunk.
Claudia ajánlott egy piacot, ami tényeg nagyon jó. Egy másikon már jártunk, de az meglehetősen drága volt és a választék sem volt sokkal jobb, mint a hipermarketekben.
Ez a piac viszont egész jó, bár olcsónak ez sem mondható. Itt szerintem nem az olcsóság miatt járnak az emberek piacra, hanem azért, hogy frisset és ha lehet, helyi terméket kapjanak.
Mi  azoktól a farmerektől vásároltunk, akik valamilyen vallási közösséghez tartoznak és kolóniában élnek. Az amishokra emlékeztettek, mert mintha a múltból kerültek volna elő, a gyerekek is szövetnadrágot, nadrágtartót és kockás inget viseltek, hozzá széles karimájú kalapot. Az apjuk nagydarab szakállas, szőke, kerek arcú. Nem tudom hutteriták vagy mennoniták e, de az biztos, hogy az általuk termesztett zöldségek gyönyörűek, frissek és vegyszermentesek. A fiúk egyébként nagyon rátermettek, felszeletelt répát kóstoltattak. Az egyik vásárlóra próbáltak rábeszélni egy nagy zsák krumplit, de nevetve elutasította, hogy ennyi krumplit ő sose eszik meg...
Kapni náluk petrezselyem gyökeret, vagyis fehérrépát. Az üzletekben csak paszternák van, ami hasonló, de nagyobb és édesebb. Vettem náluk uborkát kovászos ubinak, újfokhagymát, újkrumplit és zsenge vajbabot.
Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a csodás friss uborkának nyersen semmi íze nem volt, meg is lepődtem, mert azt hittem, hogy ez csak a boltira jellemző. Valószínűleg a termesztett fajta, vagy az itteni föld okolható, de az otthonihoz képest teljesen ízetlen. hmmm  Azért kovászolva így is mennyei lett ;)
A piacról még annyit, hogy gondoltuk kipróbáljuk az itteni exclusive kávézót, ami egy pultból és pár bárszékből állt, de legalább nem Tim Horton's :)
Kis kitérő: Az itteniek odavannak a Tim Horton'sért, emberek jönnek-mennek, vezetnek Tim Horton's pohárral a kezükben, persze érthető, ezen nőttek fel, de aki ivott már jó kávét, az szerintem messze elkerüli. Mi kétféle jeges kávét próáltunk ki, de csak néztünk egymásra értetlenül, hogy EZ MI??? Vagy csak ízlések és pofonok? Nemtom.
Szóval a piaci kávézó. Böngésztük a táblát, hogy mit is igyunk, amikor megkérdezte a pult mögül egy lány, hogy magyarul beszélünk? Mondtuk, igen. Á, ő is, de csak kicsit :)
Ok, akkor én kérek valami kicsit, erőset, tejszínnel.
Tejszín?-kérdezte. Cream.-válaszoltam mosolyogva.
Valamire kérdezte, hogy mint a Tim Horton'sban? NEEEM!-válaszoltuk mindketten a nékül, hogy értettük volna mit kérdez :)
Na de a lényeg, hogy tényleg olyan finom kávét főzött nekünk, hogy le a kalappal. Kár, hogy nem kérdeztem meg az enyém mi volt.
Sajnos a piacos szezonnak lassan vége, kíváncsi leszek érdemes lesz-e menni télidőben. Ha más nem füstölt csülökért meg egyet kávézni.
Jártunk a magyar boltban is (nem magyarok üzemeltetik), elhoztuk a Szabolcs által rendelt bográcsot és állványt. Vettünk csigatésztát, cérnametéltet, tarhonyát, és füstölt oldalast, abárolt szalonnát, kolbászt. Ezeket egy magyar hentes készíti, és elég jól érti a dolgát.
A szombati napba kb. ennyi fért bele, meg egy kis pihenés.
Vasárnap délután biciklizni mentünk, miután Luca felkelt. Csatlakoztak hozzánk Anitáék is, lementünk az Elbow folyóhoz a Fishcreek Parkba.
18 év alatt kötelező a bukósisak.
A folyó sekély, tiszta és hideg volt, Luca is persze rögtön belement.
Meztelen fotót nem szívesen teszek fel Lucáról ide a netre, úgyhogy nehéz volt publikus képet találni, de talán egy popsi még belefér :)


Egy anyuka és a kisfia éppen gátat építettek egy kicsit föntebb a folyón, persze Anna is elkezdett építeni egyed. Egy idő után Robi is csatlakozott, majd Anita unszolására Dani is. Végül kb. egy óra alatt összepakolták a köveket egysorba és nekik is lett gátjuk. Erről sajnos nem készült fotó, mert Lucát igyekeztem visszatartani attól, hogy ő is bentebb merészkedjen a vízbe.
Hazafelé még jött egy telefon, hogy Anna elvágta a lábát a biciklivel, és kórházba kell vinni, úgyhogy Szabit el kéne hozni a munkahelyéről. Miután felküzdöttük magunkat az emelkedőn hazafelé, Robi még elment Szabolcsért. Anna 11 öltést kapott a lábába, de hősiesen viselkedett. Szóval sűrű nap lett ez is.

------------------------------------------------------------------------------------------

Vasárnap reggel elindultunk bográcsozni a Bragg Creek Provincial Park nevű helyre, ahol Anitáék már jártak korábban, és mondták, hogy nagyon szép. Sajnos le volt zárva, ezért egy másik helyet kellett keresnünk. Végül egy kis horgász tónál kötöttünk ki. A közelben camping is volt, ahová a boltban kellett bejelentkezni, ott kérdeztük meg hol rakhatunk tüzet, mert mindenfelé "no open fires" felirat volt.
Az idő érdekes volt, reggel sütött a nap, napközben beborult, este megint kisütött. Ez így pont jó is volt, mert a bográcsunk a napon lett volna.
 A fiúk fát gyűjtöttek a csülkös bableveshez.

Szerencsére medve nem járt arra, csak ez a kis mókus kíváncsiskodott.
Egyébként még a városi parkokban is medvebiztos kukák vannak, nehogy eszükbe jusson a maciknak az emberek közelébe jönni.
 
 
Sokan érdeklődve nézték meg a bográcsot. Különösen a távolkeletiek, mert Szabi szerint ők sok levest esznek, a grillen pedig azt nehéz elkészíteni :)
Valaki meg is kérdezte, hogy a Canadian Tire-ben vettük? Szabi pedig elmagyarázta neki, hogy neeem, ő ilyet ott nem fog kapni...

Amíg a fiúk főztek, addig mi tettünk egy rövid sétát a tónál.
Ezt a "lakókocsit" azért fotóztam le a parkolóban, mert rendesen rácsodálkoztam, ugyanis nem ez a jellemző. Akkora járgányokat látunk az utakon, mint egy lakás, néha utána van kötve a terepjáró...
Hódrágta fák.
 

Luca a szedőkanállal jött sétálni :)

 

A szomszédban egy román csapat volt.
Először azt hittük, hogy hal csobbant a vízben, de aztán kiderült, hogy hód. Persze nem sikerült lekapni...
Kész a hami :)
 
Hárman egy ellen...
 
 
Luca fejébe húzta a sapkáját és azt játszotta, hogy "EETŰŰŰŰ", vagyis eltűnt :)
 
Bibi.

Luca a nap végére olyan koszos volt, mint egy kismalac.
 
 
 
 
 
 


1 megjegyzés:

  1. Nagyon szép helyen jártatok! És köszi a szép élménydús kiruccanásról a beszámolót! Hangosan felkacagtam az eeetűűűn :D Kicsi Lucikám! :)
    Gyógyulást a bibisnek!
    És naná, hogy irigylésre méltó a bográcsotok :))
    Puszi Nektek!

    VálaszTörlés