2013. november 25., hétfő

Chinook

Mi is az a Chinook /sinuk/?
Egy természeti jelenség - meleg szél - ami a Sziklás-hegység nyugati oldalán emelkedik fel, és a keleti oldalon, ez esetben itt Calgaryban okoz jeletős időjárás változást.
Meghatározás:
A chinook például a Sziklás-hegység keleti oldalán jelentkező főn jellegű bukószél. A délnyugat felől érkező levegő felemelkedik a hegység nyugati oldalán, lehűl, és kihull belőle a csapadék. Miután elérte a hegytetőt, a keleti oldalon leáramlik, és felmelegszik. A száraz, meleg szél a hegy lábánál akár 15-20 fokos hőmérséklet-emelkedést is okozhat 15 perc alatt.
Múlt héten napközben is mínusz tízen fokok voltak, az éjszakákról nem is beszélve.
Ezt egyik reggel fotóztam:
Mostanában plusz 2 körül van délután, de holnap megérkezik a meleg szél.. Sajnos csak 1 napos felmelegedést fog okozni, várhatóan plusz 9-11 fok lesz.
Más téma.
Múlt hétvégén volt a magyar katolikus templom 50. évfordulója. Ennek tiszteletére szerveztek egy mise utáni ebédet, illusztris vendégekkel, műsorral. Az ebéd finom volt, a műsor érdekes és szórakoztató, de számomra legérdekesebb az asztaltársammal folytatott beszélgetés volt.
Mondta, hogy a 16 éves lánya tűkön ül, mert sok tanulnivalója van, és már menne haza. Csodálkoztam, mert Annának, aki otthon ötödik osztályos lenne, sosincs házija, heti 100 perc matekot kell csinálnia, slussz-passz. Pedig tanul pl. franciát, ami ugye a másik hivatalos nyelve az országnak, de olyan nincs, hogy neki szavakat kelljen tanulnia... Erről már beszélgettünk Anitával, hogy elpazarolják a gyerekek drága idejét azzal, hogy bohóckodnak az iskolában.
Anna például magának talál ki feladatokat, lerajzolja Canada térképét a tartományokkal, stb. Ennyire nincsen lekötve az agyi kapacitása.
Visszatérve a 16 éves diáklányra, kiderült, hogy magániskolába jár. Sőt, már megszerezte a jogsit, így saját maga megy autóval :)
Kérdeztem, hogy mégis, a magániskolában tanítanak valamit? Hát, ennyi pénzért muszáj nekik! - mondta Andi nevetve. Ebből az iskolából tuti felveszik a főiskolára a végzősöket, ez a legjobb iskola a környéken. Elárulta azt is, hogy egy tanév 20 ezer dollárba kerül. A fia is ide járt, most szemész orvosnak tanul Kaliforniában.
Azt már én is látom, hogy az otthoni óvoda egyszerűen nem létezik itt. Sajnos. Sok szempontból. Nem csak a színvonala miatt, hanem az ára miatt is.
Adél 2,5 éves, ő is jár a magyar óvodás foglalkozásra péntekenként. A bátyja most ment elsőbe. Az apukája mesélte, hogy egyrészt felváltva járnak dolgozni a feleségével, mert nincs szívük beadni a kislányt daycare-be, ahogy itt a "gyermekmegőrzőt" nevezik. (Arról nem is beszélve, hogy elkérnek érte majdnem egy fizetést).
Zsolt szerint az iskola pedig egy vicc, összevonva indították az első és második osztályt, csak 1 héttel később érkezett még egy tanító néni. De hallott már olyat is, hogy az első 3 évfolyam volt összevonva. Mint nálunk régen a tanyasi iskolákban, csak itt mondjuk 30 gyerek, vagy még több.
Arról már hallottam, hogy megy a "harc" a katolikus és az állami iskolák között a gyerekekért. Már tavasszal mondta a román nagypapa, Nick, hogy az unokája katolikus iskolába jár, és milyen jó.
Kicsit árnyaltabb lett a kép, amikor erről beszélgettünk Melivel és Zolival hétvégén, mert náluk a fiúk katolikus, Dóra állami iskolába jár.
Szóval a katolikus iskola elvileg azért jó, mert nem jár oda mindenféle népség. Bocsánattal mondva.
Van, aki nem szereti pl. az indiaiakat, a bennszülött indiánoknak sem jó a hírük, kicsit az otthoni kisebbségre emlékeztet a helyzetük. Állítólag. Szóval sokan nem akarnak vegyülni.
Ugyanakkor az állam sok pénzt nyomat az állami iskolákba, pl. minden gyereknek a legújabb apple számítógép jut az órán, van ebédlő stb.
A katolikus iskolában korántsem ez a helyzet, a játszótérre a szülőknek kellett összeadni az önrészt, 300 ezer dollárt. És ez csak a fele, de mi a fenét csinálnak 600 ezer dollárért???-kérdi Zoli.
Végül azt mondja lett 2 kapu meg egy füvesített rész. Hát nem igazán játszótér...
No, ennyi infóm van egyelőre ebben a témában.

Sok-sok ilyen dolog van még, amit sajnos nincs időm leírni, de azért igyekszem ;)
puszi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése