Kezdjem a sort mindjárt a ma reggellel, amikor a Limara Péksége oldalon talált express croissant sütöttem meg. Ezt az oldalt Noémi kolléganőm már többször a figyelmembe ajánlotta, de a sütés eddig nekem még kívül esett a péksütemények körén...
A croissant-ért viszont annyira oda vagyok, szerintem egy hétig is képes lennék azt reggelizni. Nem tudom a fotón mennyire étvágygerjesztő, de mondhatom mennyei volt, kívül ropogós, belül foszlós.
Hozzá debütált a hétvégén befőzött rebarbarás eperdzsem.
A másik siker a tegnap esti vacsora, Robi kedvence, a bableves. Jókai féle lett (fogjuk rá :), mert füstölt szalonna és kolbász volt itthon a magyar delikáteszből. Aki még nem próbálta, mindenképpen kóstolja meg a bablevest vékony szeletekre vágott vöröshagymával. Tényleg isteni!
Na most visszakanyarodva kicsit a kezdetekhez, nagyon minimál felszereléssel indultunk. Szerencsére poharakat, tányért, evőeszközt és egy jénait kaptunk Steve-éktől, a főzéshez pedig vettünk 2 edényt és egy séf kést. A bicska velünk érkezett :)
Persze azóta beszereztünk ezt meg azt, pl. nem kell már villával készítenem a krumplipürét, és egy nagyobb lábas is került. A legkomolyabb szerzemény azonban a kijijiről egy tálas mixer. Nagyon brutál gép, úgy dagaszt, mint egy álom :) Ezért is böngészem mostanában többek között Limara oldalát...
Az élesztőt nem lehet csak úgy leemelni a polcról. A legtöbb üzletnek van saját péksége, ott kell kérni. 45 dekás (!) kiszerelésben adják, akkora mint egy fél tégla :) Még jó, hogy bírja a fagyasztást.
Pizzasütéshez beszereztem kenyérlisztet, 5 kilós kiszerelés. A zacskóban azt gondolnánk búzaliszt van. Persze, meg még egyéb:
wheat flour, amylase, xylanase, ascorbic acid, niacin, reduced iron, thiamine mononitrate, riboflavin, L-cysteine hydrochloride, azodicarbonamide, folic acid
Otthon mi van a liszteszacskóra írva? Most már kíváncsi lennék.
A csomagolás mindig 2 nyelvű, ez épp a francia oldal :)
Azt hiszem úgy általában igaz, hogy aki távol kerül otthonról, az egyrészt keresi a hazai ízeket, másrészt pedig kóstolgatja a helyi ételeket. Mi is így vagyunk ezzel, szerencsére mindketten szeretünk új dolgokat kipróbálni.
Készül a mogyoróvajas-lekváros kenyér másnapra. |
Apropó, várom a kedvenc csirkés recepteket, gyakran kell főznöm, kellene valami inspiráció...
A bolognai még mindig nagy kedvenc :) |
Otthon is lehet kapni, de nagyon drága. |
Na de mi az a Canola, néztünk csodálkozva már az üzletben, amikor nem találtuk a napraforgó olajat. Canola bezzeg dögivel, hát mi is veszünk egyet, mert elég egyértelmű, hogy itt mások ezt használják. Aztán Robi utána nézett. Most figyeljetek!
The name "Canola" is a contraction of "Canadian" and "ola", which means oil. Szóval kanadai olaj. Hmmm. Érdekes. Egyébként a repcét egy kicsit továbbfejlesztették, és adtak neki egy ilyen hangzatos nevet.
_._
Amit szeretek, hogy nagyon finom, érett mangót lehet kapni és vannak "pie" névre hallgató finomságok. Lehetnek húsosak és édesek.
Almás nyersen:
és készen:
Erre még jöhetett volna tejszínhab, de így is elfogyott hamar az utolsó morzsáig. Pedig a sasszeműek láthatják, hogy több, mint 1 kiló :)
Úgy hallom ébredeznek a madarak; mert persze megint csak az alvás rovására volt időm írni, és most be is fejezem, mert ezt a témát úgysem lehet kivesézni...
Kimondottan jól áll neked a blogolás! Tetszik, ahogy átjönnek a fotókról az ízeket, illatok! :)
VálaszTörlésOsztán megnéztem, mi van itt a lisztes zacskóra írva. "Csak" ennyi: Finomliszt. :)
Puszi Nektek!
Köszi :) Sokkal több írnivalóm is lenne, de kevés időm jut rá... Ehhez a témához a fotók pl. már márciustól gyűltek. Örülök, ha tetszik!
TörlésSzia Szidi!
VálaszTörlésJól néz ki a croissant.:)
Normális lisztet nem árulnak ? Ilyet adalékos szart ne egyetek!
Majd körbenézek van-e másfajta, de nem csak a kenyérliszt, hanem a sima liszt is ilyen, nem tudom miért... És gyanítom, hogy az üzletek pékségében is ilyenből sütnek, pedig az a leginább ehető kenyér. A többiről inkább ne is beszéljünk.
VálaszTörlésNagyrészt persze vitamin ,enzimek, aminosavak meg vas .. de ez túlzás.
VálaszTörlés