2013. június 4., kedd

De mi az a Canola?

Már régóta tervezem egy sütés-főzés, evés-ivással kapcsolatos bejegyzés megírását, most sort is kerítek rá. Mégpedig azért most, mert több sikerélmény is ért a napokban a konyhában :)
Kezdjem a sort mindjárt a ma reggellel, amikor a Limara Péksége oldalon talált express croissant sütöttem meg. Ezt az oldalt Noémi kolléganőm már többször a figyelmembe ajánlotta, de a sütés eddig nekem még kívül esett a péksütemények körén...
A croissant-ért viszont annyira oda vagyok, szerintem egy hétig is képes lennék azt reggelizni. Nem tudom a fotón mennyire étvágygerjesztő, de mondhatom mennyei volt, kívül ropogós, belül foszlós.
Hozzá debütált a hétvégén befőzött rebarbarás eperdzsem.
A másik siker a tegnap esti vacsora, Robi kedvence, a bableves. Jókai féle lett (fogjuk rá :), mert füstölt szalonna és kolbász volt itthon a magyar delikáteszből. Aki még nem próbálta, mindenképpen kóstolja meg a bablevest vékony szeletekre vágott vöröshagymával. Tényleg isteni!
Na most visszakanyarodva kicsit a kezdetekhez, nagyon minimál felszereléssel indultunk. Szerencsére poharakat, tányért, evőeszközt és egy jénait kaptunk Steve-éktől, a főzéshez pedig vettünk 2 edényt és egy séf kést. A bicska velünk érkezett :)
Persze azóta beszereztünk ezt meg azt, pl. nem kell már villával készítenem a krumplipürét, és egy nagyobb lábas is került. A legkomolyabb szerzemény azonban a kijijiről egy tálas mixer. Nagyon brutál gép, úgy dagaszt, mint egy álom :) Ezért is böngészem mostanában többek között Limara oldalát...
Az élesztőt nem lehet csak úgy leemelni a polcról. A legtöbb üzletnek van saját péksége, ott kell kérni. 45 dekás (!) kiszerelésben adják, akkora mint egy fél tégla :) Még jó, hogy bírja a fagyasztást.
Pizzasütéshez beszereztem kenyérlisztet, 5 kilós kiszerelés. A zacskóban azt gondolnánk búzaliszt van. Persze, meg még egyéb:
wheat flour, amylase, xylanase, ascorbic acid, niacin, reduced iron, thiamine mononitrate, riboflavin, L-cysteine hydrochloride, azodicarbonamide, folic acid
Otthon mi van a liszteszacskóra írva? Most már kíváncsi lennék.
A csomagolás mindig 2 nyelvű, ez épp a francia oldal :)
Azt hiszem úgy általában igaz,  hogy aki távol kerül otthonról, az egyrészt keresi a hazai ízeket, másrészt pedig kóstolgatja a helyi ételeket. Mi is így vagyunk ezzel, szerencsére mindketten szeretünk új dolgokat kipróbálni.
Készül a mogyoróvajas-lekváros kenyér másnapra.
Ami biztos, hogy itt sokkal több csirkét eszünk. Az első rozmaringos sültcsirkénél kiderült, hogy az otthoni bolti csirkénél ez sokkal finomabb, és a comb sem zsugorodik békacombbá a csirkepaprikás főzése során. Viszont nem tudom miért, a csirkemell meglehetősen drága. Lehet, hogy nagyon népszerű és nem győzik a termelők, a többmellű csirkét pedig még nem tenyésztették ki :)
Apropó, várom a kedvenc csirkés recepteket, gyakran kell főznöm, kellene valami inspiráció...
A bolognai még mindig nagy kedvenc :)
Az egyik első dolog amit megkóstoltunk, az édesburgonya volt. Nem rossz, sőt. De annyira édes, hogy köretnek nem vált be. Meghagyjuk Lucának, mert állítólag nagyon egészséges.
Otthon is lehet kapni, de nagyon drága.
A következő nekem bevált dolog a chicken soup base (csirke alaplé por). Nem tudom mi van benne, mert a kimérős részlegen veszem, de a leveskockánál tuti jobb.
Na de mi az a Canola, néztünk csodálkozva már az üzletben, amikor nem találtuk a napraforgó olajat. Canola bezzeg dögivel, hát mi is veszünk egyet, mert elég egyértelmű, hogy itt mások ezt használják. Aztán Robi utána nézett. Most figyeljetek!
The name "Canola" is a contraction of "Canadian" and "ola", which means oil. Szóval kanadai olaj. Hmmm. Érdekes. Egyébként a repcét egy kicsit továbbfejlesztették, és adtak neki egy ilyen hangzatos nevet.
_._

Amit szeretek, hogy nagyon finom, érett mangót lehet kapni és vannak "pie" névre hallgató finomságok. Lehetnek húsosak és édesek.
Almás nyersen:

és készen:
Erre még jöhetett volna tejszínhab, de így is elfogyott hamar az utolsó morzsáig. Pedig a sasszeműek láthatják, hogy több, mint 1 kiló :)
Úgy hallom ébredeznek a madarak; mert persze megint csak az alvás rovására volt időm írni, és most be is fejezem, mert ezt a témát úgysem lehet kivesézni...







5 megjegyzés:

  1. Kimondottan jól áll neked a blogolás! Tetszik, ahogy átjönnek a fotókról az ízeket, illatok! :)
    Osztán megnéztem, mi van itt a lisztes zacskóra írva. "Csak" ennyi: Finomliszt. :)

    Puszi Nektek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Sokkal több írnivalóm is lenne, de kevés időm jut rá... Ehhez a témához a fotók pl. már márciustól gyűltek. Örülök, ha tetszik!

      Törlés
  2. Szia Szidi!
    Jól néz ki a croissant.:)
    Normális lisztet nem árulnak ? Ilyet adalékos szart ne egyetek!

    VálaszTörlés
  3. Majd körbenézek van-e másfajta, de nem csak a kenyérliszt, hanem a sima liszt is ilyen, nem tudom miért... És gyanítom, hogy az üzletek pékségében is ilyenből sütnek, pedig az a leginább ehető kenyér. A többiről inkább ne is beszéljünk.

    VálaszTörlés
  4. Nagyrészt persze vitamin ,enzimek, aminosavak meg vas .. de ez túlzás.

    VálaszTörlés