2013. július 10., szerda

Stampede július 5-14.

 
A Stampede (ejtsd sztempíd)...
Nem is tudom mi a megfelelő kifejezés, hogy mi ez, olyan áhítattal mondják itt ki ezt a szót, amit mi Robival egy kicsit megmosolygunk. Szóval ez egy rodeós, búcsús 10 napos nagyszabású fesztivál, ami miatt cégek képesek 10 napra bezárni, emberek pedig western szerkóban, csizma, farmer, kockás ing, kalap járkálnak. Még a tévébemondók, bolti eladók is így dolgoznak, sőt a szomszédaink is beöltöztek legalább akkor, amikor a fesztiválra kimentek.
A világ legnagyszerűbb szabadtéri showjának (the world's greatest outdoor show) tartják a Stampede-et a helyiek; ami azt illeti nagyszabású, de a felhajtás körülötte szerintem azért is nagy, mert ezen kívül nem sok minden történik a városban.
Mi, akik el vagyunk kényeztetve sör-, bor-, pálinka, mangalica, kolbász, csülök, eperfesztivál és még sorolhatnám, a  legnagyobb zenei nyári eseményeket meg sem említve, kevésbé tűnik olyan jelentősnek ez az évi 1 esemény.
Pláne, hogy itt nem lehet közterületen alkoholt fogyasztani, képzeljétek el a Szigetet limonádéval és fagyival, HE, HE
Külön belépő van csak a búcsúba, és külön a rodeó versenyekre. Egy rodeót azért megnéznék egyszer; most csak a tévében követtem milyen versenyszámok vannak. A bull ride a kedvencem, ez a klasszikus ki marad a bika hátán fenn legalább 8 másodpercig.
Már Luca is tudja mondani, hogy HOPP, HOPP, HOPP... így szurkoltunk :)
Mi vasárnap mentünk ki, mert Robi csak akkor ért rá. 16 dollár volt a felnőtt belépő és 8 dollár a gyerek, 6 éves kortól. Persze a versenyekre drágább a beugró.
Amikor mi kint voltunk, aznap 154.000 látogató volt, egy évvel korábban 184.000, de ez nem véletlen, mert a tavalyi volt a századik Stampede.
Most a 101-ik majdnem veszélybe került az árvíz miatt, de végül mégsem maradt el. Éjjel-nappal takarítottak, hogy így legyen, mert 1 héttel az esemény előtt még az egész terület víz alatt volt. Végül csak koncerteket töröltek, mert az egyik csarnokot nem tudták helyrehozni időben.
Merre menjünk?
Rögtön érkezésünk után ejtőernyősöket láttunk meg az égen; csak később hallottuk a hírekben, hogy egyikőjük megsérült, mert túl gyorsan ért földet. Robi még mondta is, hogy ezek ilyen gyorsan jönnek?!
Volt egy csomó "céllövöldés", 5 dollár volt egy próbálkozás. Üvegre karikadobálás, mágneses horgászat, tányértörés, kalapácsos erőpróba, célbalövés vízipisztollyal stb. Mi inkább csak szurkoltunk és bámészkodtunk.

Nem tudom itt mi volt a feladat :)
Itt egy versenyszámot bámulunk éppen. Mindenki előtt volt 5-6 lyuk, és egyikből mindig kibújt egy állatka, és egy nagy kalapáccsal el kellett találni. De persze az állatok gyorsan jöttek fel és tűntek el, a találatokat pedig számlolta a gép. Vicces volt, mindenki össze-vissza csapkodott... A győztes pedig választhatott egy plüss állatot.
vízpára
Niagara vízesés

csúszda
Ez hátrafelé ment nagyon gyorsan...

 
 
 
 
A törpe csacsik nagyon aranyosak voltak.

Na ez egy érdekes dolog volt...  Néztem, hogy itt vajon mit adnak ingyen, mert kígyózó sor volt. Kiderült, hogy ez egy bemutató ház, amit kb. úgy hirdettek, hogy "Ez lehet az ön következő álom otthona." vagy valami ilyesmi. Nem hittem el, hogy ezért az emberek sorakoznak, hogy megnézzék. Tudni kell, hogy itt nincs saját igényre szabott, egyedi tervezésű ház, hanem vannak építő cégek, akik adott területen működnek, és bizonyos számú "házmodellel" dolgoznak. Vannak bemutató házak, ez a  show home. Ott megnézheted, hogy mit veszel meg. Ha más burkolatot akarsz, stb, akkor az feláras. Ilyen szinten a belső részbe bele lehet szólni, de ha nem azt kéred ami az eredeti tervekben van, akkor perkálni kell. Crazy.
Klasszik ringlispil :)
Bajuszos cukimanó :)
 

Jövőre a libegőre felülök!
 
 
 
Az árvíz nyomát csak itt láttuk a hídról lenézve; a sötétszürke foltok bitumen darabok az útból, amit elmosott a víz...
Az idei Stampede jelszava egyébként, amit többek között pólókra nyomtatva is olvastam: "Hell or high water."
Na, erre most gyorsan rágugliztam:
come hell or high water
if you say you will do something come hell or high water, you mean you are determined to do it even if it is difficult. I'll get you to the airport by 12 o'clock, come hell or high water.
kb. azt jelenti, hogy ha cigány gyerekek potyognak az égből, akkor is megcsinálom :)
Ja, dal is van :)
Persze ez a szólás itt most már sokkal több rétegű jelentést hordoz, és a szervezők valóban megcsinálták, minden elismerésünk, le a kalappal :)
Indulunk haza.
A hév neve itt C-train, azzal utaztunk... A jegy 3 dollár és másfél óráig lehet vele utazni vonaton, buszon átszállással stb.

Luca a végén már nagyon nyűgös volt, csak akkor nyugodott meg, amikor Dani mellé ültettem.



 
 



1 megjegyzés:

  1. Jót nevettem: "Ezek ilyen gyorsan jönnek??" :D

    Lucikám nagyon szeretheti ennek a Dani fiúnak a társaságát :) Szemmel láthatóan jó barátok!

    Érdekes volt nagyon ez a bejegyzés és szokásos módon a képek nagyon tükrözték a hangulatot! Köszi! :)

    VálaszTörlés